Structura unui fir de par

Creat in data: 2016-01-05 Vizualizari: 1294 Comment: 0

Poate ca atunci cand cumparam o vopsea de par ni se pare lipsit de importanta sa stim care este structura unui fir de par. Daca totusi am cunoaste rolul si constructia fiecarui fir de par, atunci cu siguranta am intelege ce trebuie sa facem pentru a-i mentine sanatatea. Intelegand cum se formeaza si ce contine fiecare fir de par veti putea identifica problemele specifice ale acestuia.

Stiind astfel elementele componente si modul lor de interactiune cu amestecurile constituente dintr-o vopsea de par, vom avea alta intelegere asupra calitatii sau avantajelor folosirii unui anumit tip de vopsea de par, a unui anumit sampon, s.a.m.d...

Parul uman este format in principal dintr-o proteina care se numeste keratina, care se afla de asemenea si in compozitia unghiilor. De asemenea, mai contine si apa si urme de metale si minerale care exista si in restul corpului uman. Partea vizibila a unui fir de par este formata din celule moarte, singura parte vie fiind radacina, care se afla imediat sub suprafata scalpului, intr-un tub asemanator unui porilor, numit folicul. Acesta este format din celule hranite cu sangele care circula prin scalp.

Fiecare fir de par este format din trei straturi: cel exterior, cuticula, reprezinta scutul protector al parului si este format din solzi suprapusi. Cand acesti solzi sunt uniformi si plati, atunci avem un par matasos si stralucitor. Daca aceste cuticule sunt deteriorate sau chiar rupte de factori fizici sau chimici, avem un par lipsit de stralucire, fragil, si se va incalci foarte usor.

Sub cuticula se afla al doilea strat, cortexul, format din niste fibre lungi, rasucite, care ii confera firului de par elasticitate si putere. Cortexul este si cel care da culoare firului de par, continand pigmentul numit melanina, in cazul unui par brunet sau saten, si pheomelanina, in cazul parului roscat sau blond.

In centrul firului de par se afla maduva sau medulla, care contine celule fine de keratina. Rolul maduvei nu este cunoscut, dar este posibil ca aceasta sa transporte nutrienti si alte substante catre cortex si cuticula. Aceast lucru ar explica de ce parul este afectat atat de rapid de schimbarile care au loc in starea generala de sanatate.

Informatiile despre structura interna a unui fir de par sunt esentiale pentru noi femeile, aceasta deoarece stiind exact rolul fiecarui element component vom intelege si modul de actiune al substantelor componente dintr-o vopsea de par, un lac fixativ, un sampon, balsam sau alte cosmetice atat de indispensabile frumusetii noastre.

Tags: vopsea par fir

Lasa un comment

Captcha